Рейт на спортни пружини

tuningcenterbg.com22/11/2017422000

Рейт на спортни пружини

Клиентите търсещи спортни пружини понякога ограничават търсенето си посредством рейта на пружините. До колкото рейта на пружините измерва ефективността на пружината, то той не е единственият фактор влияещ на производителността на пружините и поведението на автомобила, особено когато шасито е снижено. Има много фактори, които оказват влияние, когато става въпрос за тунинг на окачването.

Кога пружини с висок рейт се усещат по-меко от пружини с по-нисък рейт и кога пружини с по-нисък рейт се усещат по-твърди от пружини с по-висок рейт? Тази разлика се появява когато снижавате шасито а шок-абсорберите (шок-тампон) са скъсени или не са скъсени (подрязани). Шок-тампона работи като малка прогресивна пружина. Пружина с по-нисък рейт снижаваща шасито в комбинация със шок-тампон, който си остава същият, прави тампона по-ефективен, и ще се усеща толкова твърдо както при снижаващи пружини с висок рейт със скъсени шок-тампони, правейки ги по-малко ефективни.

Скъсяване на шок-абсорбера:


Тъй като няма стандарт за цитиране на рейта на пружините, повечето производители просто цитират числа, без да обръщат внимание на стъпката на пружините и работните навивки - в това е разликата в усещането при движение между пружини с различни форми и еднакъв рейт при компресия на окачването. Единственият правилен начин за сравнение е чрез използване на номера на работната скорост на пружината.

Когато производителят цитира рейт на прогресивна пружина от типа на 80#, 150#, 225#, а стандартната пружина е линеарна с рейт 135#, то новата пружина изглежда супер прогресивна. Визуално изглежда, че започва от по-меко от стандартите пружини и става става по-твърдо от необходимото. Но това което тези стойности на рейта не Ви казват е, че шасито вече стои на рейт 170#. Това означава, че „работният рейт“ на пружината всъщност е от 170# до 225#. По ниският рейт на пружината 170# е мъртвата или неактивна пружинна намотка, която не прави нищо друго освен да даде напрежение на пружината при пълен отскок. Обърнете внимание, че това не отчита действието на шок-абсорбера и влиянието му върху височината на шасито с инсталираните понижаващи пружини. Това е само един пример за това защо използването на "работният рейта н пружината" е по-точен при сравняване. Също така е важно вече да сте шофирали с по различен рейт от фабричният, за да усетите разликата, преди да направите каквито и да било сравнения въз основа на цитираните цифри.

Съществуват много други фактори, които оказват влияние върху ( скоростта ) рейта на окачването, които включват, но не се ограничават до: Стойности на натискане на шока, гуми, втулки и, разбира се, най-важният "личен стил на шофиране".

Имайте предвид, че ако пазарувате за спортни пружини, базирани само на цифрите на рейта, то не вземате предвид редица други променливи, които влияят на височината, производителността и комфорта.

Напиши коментар

Последни новини